reklam
reklam
DOLAR 33,1668 % 0.23
EURO 35,9137 % 0.27
STERLIN 42,3052 % 0.07
FRANG 38,1140 % 0.52
ALTIN 2.625,23 % 0,86
BITCOIN 64.387,99 -0.006

Türkiye’nin En Büyük Dağı Ağrı Dağı

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News

Warning: Undefined variable $resim_sayi in /home/agriyak/public_html/wp-content/themes/theHaberV8/thewp/single_fotogaleri.php on line 126

Türkiye'nin En Büyük Dağı Ağrı Dağı

Türkiye'nin yükseklik olarak en büyük dağı olan dağdır. jeolojik konumu ve büyük tufandan sonra Nuh'un Gemisi'ne ev sahipliği yapması nedeniyle efsanevi bir dağdır. Kutsal kitaplarda da adı geçen Ağrı Dağı'nın farklı dillerde birçok adı vardır. En önemlileri Ararat, Kuh-i Nuh, Gli Dag, Cebelul Haris'tir.

Kayıtlara göre Marco Polo'nun asla çıkılamaz dediği tepenin ilk çıkışı 9 Ekim 1829'da Prof. Frederik Von Parat tarafından sunuldu. İlk tırmanıştan çok sonra 21 Şubat 1970'de ikinci kış tırmanışı, dağcılık derneğinin eski başkanlarından Dr. Bozkurt Ergor tarafından yapıldı. 1980'lerde Ağrı Dağı binlerce dağcı tarafından ziyaret edildi. Her yıl binlerce yerli ve yabancı dağcı burayı ziyaret ediyor.
Yüksekliği 5137 metredir. Tam konumu, Doğu Anadolu'da İran sınırları yakınında yükselir. (Aras-Murat Nehirleri arasındadır.

Tırmanma sezonu: Tırmanış için en uygun zaman Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarıdır. Kış tırmanışı zor ama zevklidir. Ağrı'ya kışın tek başına tırmanmak tüm dağcıların nihai hedefidir.

Ağrı Dağı

Özellikleri: Ağrı Dağı (5137 m), Anadolu Yarımadası ve Avrupa'nın en yüksek zirvesi. 4000 metreye kadar çıkan bazalt ve ardından andezitik lav bir sonraki yükseklikte volkanik bir dağın özelliklerini gösterir. Dağın tepesinde bir kap buzul var. Yukarıda Serdarbulak Yaylası ve 3896 m yüksekliğindeki yüksektir. Dağın yüksekliği, buzulları, insanları, çeşitli yapısal düzenlemeleri, karla kaplı çayırları ve dağ çayırları nedeniyle ilginç ve çekici bir manzaradır.

Tırmanış malzemeleri: kutular, ip (11 mm), buz kıracağı, güvenlik ekipmanları (Perlon, buz ipi vb.)Dayanıklı uyku tulumları, anorak, rüzgarlık, diğer yürüyüş ekipmanları ve yaz çıkışları için diğer yürüyüş ekipmanları (-5, - 10 ºC ) Dağcılar, Ağrı Dağı'na ve Küçük Ağrı'ya tırmanırken izin alınması gereken yerlerde aşağıdaki noktalarda hareket etmelidir.

Ağrı Dağı, Doğubeyazıt - Topçatan Köyü - Eli Çiftliği güzergahı üzerinde olduğu sürece, sadece Doğubeyazıt içindeki dağın eteğinden çıkılabilir. Küçük Ağrı Dağı'ndan sadece kuzeybatı yönünden çıkılabilir. Ağrı Dağı'na tırmanmak için iletişim, ulaşım, güvenlik ve tırmanma açısından en uygun ve en çok kullanılan rota güney rotasıdır.

Doğubeyazıt'ta yaşayan dağcılar buraya tırmanmak ve arabayla Eli köyüne ulaşmak için gerekli hazırlıkları yapıyor. Buraya su geldikten sonra 2800 m 7-8 saatlik bir yürüyüş. İrtifadaki ilk kampa varıyoruz ve geceyi burada geçiriyoruz. 2. gün 200 m, 4-6 saatlik bir tırmanışla. yaklaşık olarak ikinci kamp alanına ulaşacaksınız. Tırmanmak için kramponlara, patenlere ve iplere ihtiyacınız var. 8-10 saatlik bir tırmanış sonrasında zirveye ulaşılıyor ve ilk kamp alanı 2800 metre yükseklikte bulunuyor.

Sosyal medyamızdan bizi takip etmek için buraya tıklayarak

, Instagram adresimizden bizi takip edebilirsiniz.

Bir başka yazımız olan, “Nuh’un Şehri Ağrı ve Tarihçesi” okumak ve incelemek isterseniz buraya tıklayın